Tuesday, April 24, 2007

Snyggast.se

Snyggast.se är en site där vanliga människor kan ladda upp olika saker och låta andra sätta betyg på dem. De saker som laddas upp kan vara dikter, videofilmer, teckningar med mera, men snyggast är nog kändast för sina bilder på människor, eftersom de har tagit sin ide från det amerikanska "Am I hot Or Not".

Problemet med snyggast.se och liknande sidor är att det ju inte går att veta säkert att den som laddar upp bilden är den som är med på bilden, eller åtminstone har dennes medgivande. Det är inte särskilt svårt att tänka sig att en mobbare skulle lägga upp pinsamma bilder på sitt mobboffer, eller att ett ex skulle lägga upp halvporriga bilder på sin pojk/flickvän som hämnd eller för att skryta. Det är inte särskilt svårt att tänka sig ett halvdussin liknande obehagliga scenarion.

Snyggast.se har iochförsig som policy att ta ner "pornografiska" bilder, och uppmanar även användarna att inte ladda upp bilder utan tillstånd. Men detta senare är ju nästan omöjligt för dem att kontrollera, och lär inte vara något särskilt hinder för en mobbare.

Vad göra? Hindra alla människor från att ladda upp bilder på sig själva? Hindra alla bilder där inte människor håller i en skylt som bekräftar att de ger sitt medgivande? Kräva att användarna lägger upp en bild på sig själv så att personalen på snyggast.se kan jämföra med andra bilder? Det känns som att dessa åtgärder är antingen ineffektiva eller för restriktiva, och jag tror att det är ett någorlunda svårlöst problem.

1 comment:

Anonymous said...

För att inte tala om alla lättklädda bilder på minderåriga som förekom på sidan innan den fick mediernas ljus på sig för ett par år sedan.