Tuesday, May 15, 2007

Fildelning VS Musikindustrin

Jag läste i Metro häromveckan att var tredje skivaffär i Sverige har varit tvungen att lägga ner de senaste tio åren. I den artikeln antyddes det kraftigt att dessa nedläggningar nästan hel kunde härledas till den illegala nedladdningen; först i slutet på artikeln så nämndes den ökade handeln av musik på nätet, både rent digital nedladdning typ iStore och att beställa skivor över nätet, typ Amazon.com.

Detta leder till ett etiskt dilemma för mig. Jag gillar nämligen musikaffärer; min version av himlen skulle definitivt innehålla ett par skivaffärer stora som städer, där man kunde gå och bläddra bland all musik man ville och det fanns gott om hjälpsamma expediter.

Jag gillar också illegal nedladdning. Att kunna lyssna på precis den musik man vill, precis när man vill, utan att krångla med kreditkort eller försöka bestämma sig för ifall Band A är mer prisvärt än Band B; det är också väldigt bra. Antagligen skulle detta vara en annan feature i mitt himmelrike.

Så, hur ska man kunna lösa detta problem med att två saker jag tycker mycket om är inkompatibla? Först kan man väl ta en titt på ifall artikeln i Metro verkligen stämmer (det är ju Metro, en gratistidning knappt värd priset man betalar för den). Efter ett kort besök på RIAAs hemsida så kan man snabbt konstatera att det stämmer: det såldes 60 miljoner färre skivor i USA 2006 än 2005, även om man korrigerar för laglig digital handel. Försäljningen sjunker alltså, och det lär knappast vara för att folk inte bryr sig om musik längre.

Alltså, fildelning skadar den lagliga handeln av musik. Skivaffärer måste lägga ner, och skivbolagen tjänar mindre pengar, likaså artisterna. Mindre intäkter till skivbolagen innebär att det blir svårare att turnera för superstjärnorna.

Betyder detta alltså att fildelning av musi är omoralisk? Jag säger: inte automatiskt. (Och inte bara för att jag själv sysslar med det, även om det säkert spelar in en del.)

Att skivbolagen får mindre pengar rör mig inte särskilt i ryggen, eftersom jag alltid har tyckt att de redan tjänar oproportioneligt mycket pengar jämfört med vad de gör. Det kostar inte mycket pengar att trycka en skiva; vad skivbolagen främst lägger ut pengar på är marknadsföring samt produceringen av skivan. De står också i teorin för att finansiera turneér för sina artister, men dessa pengar brukar vanligtvis tas ur artistens del ändå, så det är ingen utgift för dem. Så skivbolag fungerar mestadels som en glorifierad reklambyrå/investor.

Att det blir svårare för skivbolagen kommer att betyda ett det blir färre superstjärnor, men gör inte heller så mycket. Fildelning kan också fungera som reklam, och leda till att små band blir lite kändare än de redan var. Att höra någons mp3 på en fest kan leda till antingen ett skivköp eller ett besök på en konsert, ifall man gillar det man hör. Veronica Maggio upptäcktes på det viset, till exempel. Det är idag heller inte omöjligt för ett band att producera sin egen skiva utan att ha ett skivbolag; framstegen i tekniken för det möjligt för vem som helst med en laptop och mycket fritid att bli producent. Till exempel Moneybrother och Marit Bergman bland många många andra, är ju sitt eget skivbolag. (Ironiskt nog så hjälper nog fildelningen till här, eftersom man kan ladda hem musikbehandlarprogram gratis.) Kort sagt, fildelning skulle nog leda till färre superstjärnor, men mer kända små band, vilket är helt okej för mig.

Betyder detta att fildelning är helt okej? Jag säger nja. Det gör det fortfarande svårare för musiker att tjäna ordenligt med pengar, de måste lägga ner mer tid för att kunna lyckas, och turneandet blir svårare. Detta är dock ett problem som kan (eller snarare måste) lösas på annat sätt än att förbjuda fildelning, eftersom fildelning är i det närmaste omöjligt att stoppa. Ett slags statligt konstnärsbidrag även till populärmusiksartister, en förändrad syn på intäkter för investeringsbolagen eller enklare teknologi för att skapa skivor skulle till viss del kunna lösa det här problemet.

Slutligen, hur är det då med mina älskade skivaffärer? Jo, de kan inte konkurrera med billigare musik som dessutom levereras till datorn snabbare; alltså illegal fildelning. Men detta skulle stämma även ifall det inte fanns någon illegal nedladdning alls; de skulle inte kunna konkurrera med laglig digital handel. Samma problem gäller till exempel rollspelsindustrin, där fildelningen är närmast minimal; många affärer måste slå igen för att de inte klarar konkurransen från digitala sidor som drivethruRPG.com eller vanligare sidor som amazon.com. Den illegala fildelningen är bara som att lägga sten på börda, så att säga. Så, jag hoppas att affärerna kan överleva tack vare de fördelar de har över digitala media, men på lång sikt kommer det nog att bli svårare att ha en skivaffär oavsett om det finns fildelning eller inte.

1 comment:

2MAS said...

Jag håller inte med i att fildelningen skulle påverka skivförsäljningen så skulle vara fallet. Först och främst tycker jag inte riktigt man kan ta RIAA's (Recording Industry Association of America) rapport helt på orden då de knappast är opartiska i frågan och själva sysslar med fildelarjakt, något de själva nämner (http://www.riaa.com/issues/piracy/riaa.asp). RIAA var även med när man tryckte på för att svensk polis skulle göra tillslag mot Pirate Bay, att svenska myndigheter går privata aktörers ärenden har jag redan behandlat.

Däremot finns det, tvärt emot vad RIAA påstår, helt opartiska och fristående högskolerapporter som följande; Musiclessons (http://w1.nada.kth.se/media/Research/MusicLessons/Reports/MusicLessons-DL4.pdf), skriven av Håkan Selg och Olle Findahl vid KTH i Stockholm som visar på att det inte alls sker någon minskning i musikförsäljningen.

Sedan är det även så att de stora bolagen som SONY, BMG och Columbia säljer produkter som konkurerar med CD-skivor, som musik-DVD mp3spelare med gratis reklamfria radiokanaler och annat som självklart gör att CD-försäljningen blir mindre, exempelvis ökade den digitala skivförsäljningen med 193% (http://www.ifpi.se/getfile.aspx?id=48 )i Sverige detta året jämfört med förra enligt Ifpi (som för övrigt inte alls är särskilt fildelningsvänliga). En vinst på 14 miljarder kronor.

Detta tillsammans med det faktum att Internetbaserade skivbutiker är enklare möjligheter samt förhållanden att sälja skivor och musik, än vad en fysisk skivaffär gör att du kan ladda ner så mycket musik du bara vill. Det påverkar inte någonting.