Tuesday, June 12, 2007

Frankenstein!

En vis människa sa en gång:

Anything that is in the world when you're born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works. Anything that's invented between when you're fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it. Anything invented after you're thirty-five is against the natural order of things.
Detta citat är otroligt passande när det gäller internet, och allmänhetens reaktion på det, vilket lätt kan bevisas genom ett snabbt ögonkast på närmaste löpsedel. "HIV-mannen hade sex med flickor han träffade på nätet!", "Så hittar du nätpedofilerna!", etc, etc. Vilken journalist som helst som lever på att sälja lösnummer vet att rubriken "Någon Säljer Knark!" inte säljer hälften så bra som "Någon Säljer Knark PÅ INTERNET!"

Det verkar som att allmänheten i stort är långt över trettiofem och livrädd nätet, eller åtminstone tror massmedia det. Enligt Aftonbladet, Expressen och Metro med mera så lurar det en pedofil bakom varje virtuell buske, varannan skolflicka lägger ut nakenbilder på sig själv på lunarstorm, så gott som varje kille skadar sig i ett stunt han sett på youtube och varenda mejl du får kryllar av virus, spam och erbjudanden om att beställa ryska mailorderbrudar online.

Varför är det så? Jag tror att det är en kombination av människors naturliga rädsla för allt de inte förstår och medias behov av att skapa nyheter för att sälja lösnummer. Dåliga nyheter säljer bättre än bra nyheter, och skrämmande nyheter säljer bättre än lugna nyheter. Ingen bryr sig om en rubrik som säger "Allt Är Bra Med Världen", men alla vill köpa tidningen där det står "Ditt Barn Är I Fara! Läs Hur Du Skyddar Dig Här!"

Faktum är ju också att de flesta människor inte egentligen förstår sig på internet. Visst, de kanske mejlar, bloggar och surfar på aftonbladet, men de vet inte egentligen vad det är som händer när de gör det. Internet är en stor del av många människors liv (så gott som varje förälder har ju ett barn som använder internet, till exempel), och just därför blir det alltså lite skrämmande att inte förstå det.

Och internet är ju bara ett exempel; samma sak gäller ju så gott som alla uppfinningar. Mobiltelefoner orsakar cancer, iPodar förstör hörseln, datorer orsakar elallergi, genmodifierad mat ger autistiska barn, etc, etc, etc ad nauseum.


Vad har då detta för betydelse, egentligen? Det är väl knappast bra att människor går omkring och oroar sig hela tiden, men på vilket sätt är det dåligt?

För det första, denna utbredda misstro mot nya uppfinningar orsakar dödsfall. Se till exempel de fall där föräldrar misstror den "onaturliga" läkarvetenskapen och dess "artificiella kemikalier" och istället söker bot hos homeopater och liknande, vilket förstås leder till att barnet dör.

För det andra leder det också till att nya och helt säkra mediciner och apparater blir oanvända på grund av allmän misstro. Saker som genmodifikation och stamceller blir snarare huvudingredienser i skräckfilmer än sedda som någonting positivt, och politiker handlar efter allmänhetens åsikter. Detta bromsar upp forskningen och gör det svårare för vetenskapsmän att utveckla nya sätt att rädda liv.

För det tredje, det är inte bra på något sätt att människor går omkring och oroar sig i onödan hela tiden. Min mormors vänner var till exempel helt övertygade om att jorden skulle gå under tolvslaget år 2000. De hade läst i tidningen om Y2K, visste inget om internet eller datorer, och trodde det värsta. De sa saker som "det är ju synd om barnen som inte får leva ett helt liv" och sådana saker. Att människor tror sådana saker är ju uppenbart inte bra.

Så vad göra? Är det tidningarnas fel att det är som det är, eller är människor rädda små djur av naturen? Vad bör man göra för att fixa detta, eller går det ens att fixa?

Jag säger att ansvaret ligger lika fördelat mellan massmedia som försöker tjäna pengar på folks rädslor, och folks egna oförmåga att använda kritiskt tänkande mot sådana nyheter. Människor är bra på att bli rädda, visst, det är naturligt, men människor har en plikt att försöka att inte skrämma upp sig och varandra utan anledning. I det långa och korta loppet ställer det bara till problem att gå runt och vara rädd hela tiden.

No comments: